2010 m. balandžio 27 d., antradienis

Potencija

Kiekvieną pavasarį stebiuosi branduoline gyvybės energija.
Prapjautas svogūnas tyliai parodo , kad ne aš vadovauju visam tam stebuklingam procesui , oi ne aš ...

2010 m. balandžio 26 d., pirmadienis

Veltinio parodoje – lietuviško Zodiako motyvai

Nuo 2010 m. balandžio 21 d. Šiaulių „Aušros“ muziejaus Aušros alėjos rūmuose (Aušros al. 47, Šiauliai) eksponuojama paroda „Felt United. Lietuviško Zodiako motyvais“. Parodoje dešimt Lietuvos veltinininkių pristato tik iš natūralių medžiagų veltinio technika sukurtus meno kūrinius. Pirmajai Tarptautinei veltinio dienai skirta instaliacija sudaryta iš moderniomis veltinio technologijomis sukurtų baltiškų Zodiako ženklų.
Paroda veiks iki gegužės 29 d.

„Felt United" – tai dešimties jaunų ir kūrybingų Lietuvos veltinininkių – Viltės Kazlauskaitės, Ingos Samušienės, Jurgitos Migonienės, Daivos Morozovos, Donatos Dumčiuvienės, Kristinos Bajorienės, Ramunės Toleikytės, Vaidos Petreikienės, Aurelijos Masiulionytės ir Renatos Kraus – bendras kūrybinis veltinio meno projektas. Į veltinininkių grupę susivienijusios įvairiuose Lietuvos miestuose gyvenančios kūrėjos aktyviai dalyvauja parodose – personalinėse, grupinėse – vėlimo kultūrą populiarina tarptautiniu mastu. Kiekviena iš šių talentingų moterų turi individualų stilių, darbo metodiką, savą pasaulio suvokimą, kuriuos išreiškia kūryboje.
Šiaulių visuomenei pristatoma paroda – tai 2009 m. pirmą kartą pasaulyje ir Lietuvoje paminėtai Tarptautinei veltinio dienai sukurta veltinio instaliacija, susilaukusi ypatingo susidomėjimo. Įsiliedamos į pasaulinę Veltinio dienos šventę, instaliacijos autorės ieškojo to, kas ne tik atskleistų veltinio grožį, jo meninę ar amatinę išraišką plačiajai Lietuvos bei viso pasaulio visuomenei, bet ir išsiskirtų lietuvišku unikalumu, siektų senąsias baltiškas mūsų tautos šaknis.
Parodoje pristatomi veltinio darbai – tai menininkių interpretacijos, paremtos ant apeiginio baltų kaušo rastais dvylikos Zodiako piešinių simboliais: Žuvų, Avikailio, Raitelio, Dvynių, Mėnulio paukščio, Saulės paukščio, Gervės, Dangaus svarstyklių, Elnio, Ietininko, Ožio, Žirgo bei per juos keliaujančios Saulės. Zodiako ženklų zoomorfinė prigimtis archajiškame mitologiniame mąstyme – savotiškas kodas, padedantis žmogui suvokti save ir santykį su jį supančiu pasauliu.
Veltinis, kaip ir baltiškasis Zodiakas, artimas lietuvių tautai – mūsų protėviai nuo seno šildėsi vilnos gaminiais. Nors kurį laiką ši technika Lietuvoje buvo primiršta, šiuo metu ji išgyvena renesansą. Šiandieniniame meno ir kasdieniniame gyvenime veltinis iškyla ir aktualizuojasi vis dažniau.
Veltiniams, vienai seniausių tekstilės rūšių pasaulyje, kurti autorės naudojo tik natūralias medžiagas: vilną, šilką, bananų šilką, liną, medvilnę, soją, gintarą. Veltiniai dažyti augalais ir rūdimis. Kūriniai išsiskiria faktūriškumu, atskleidžiančiu charakteringus baltiškojo Zodiako ženklų bruožus. Instaliacijoje dominuojančios spalvos – geltona, oranžinė ir raudona – simbolizuoja šilumą, ugnį, saulę. Projekto objektu pasirinkusios rekonstruotą baltiškąjį Zodiaką, autorės siekia prikelti iš šimtmečių užmaršties ir propaguoti baltiškąjį visatos suvokimą.

Informaciją apie parodą teikia Šiaulių „Aušros“ muziejaus muziejininkė Teklė Tomkutė tel. 8 41 52 43 96.